Artikel

5 viktiga råd till investerare inför 2025

Publicerad 18 december 2024

Johanna Englundh
Johanna Englundh, Redaktör på Morningstar

1. Tajma inte marknaden

Att försöka förutspå marknadens kortsiktiga rörelser kan vara extremt svårt och riskabel, och inte minst tidskrävande. Även erfarna investerare har svårt att exakt tajma toppen och botten. I stället visar flera undersökningar från exempelvis Morningstar att det ofta leder till att man missar marknadens återhämtning och att man väljer fel produkter vid fel tillfällen och därmed går miste om avkastning.

I stället för att tajma marknaden är det bättre att investera ett fast belopp vid regelbundna tidpunkter, oavsett marknadens rörelser. På så sätt köper du fler andelar när priserna är låga och färre när de är höga, vilket jämnar ut kostnaden över tid.

2. Förstå kronans roll i din fonds avkastning, men placera inte utefter kronrörelser

För fonder som investerar utomlands, exempelvis globalfonder, är valutarisken en viktig faktor att förstå. Om du investerar i en fond som innehåller tillgångar i utländsk valuta, kan växelkurs rörelser påverka din avkastning positivt eller negativt. Om kronan försvagas kan utländska tillgångar ge en högre avkastning när de omräknas till svenska kronor, och vice versa.

Med kronans försvagning de senaste åren är det med andra ord inte konstigt att din svenska aktiefond avkastat sämre än din globala aktiefond, och valutakurser förklarar en del av detta. Men det behöver inte innebära att du ska sälja av alla Sverigefonder och bara investera utomlands. Fundera istället på om du tror på svenska företag långsiktigt, och om det kanske är så att kronan kan komma att stärkas framöver.

Det är bättre att fokusera på fondens långsiktiga potentiella avkastning baserat på dess underliggande tillgångar, snarare än att försöka tajma valutaförändringar. Diversifiering mellan olika valutor kan också vara ett sätt att minska risken för stora valutaförluster.

3. Se upp för dyra fondavgifter

Trots att fondavgifterna i Sverige är låga jämfört med många länder i Europa finns en del fonder som sticker ut med höga avgifter. Just fondens avgift är en av flera viktiga parametrar att ta hänsyn till vid val av fond och en nyckelfaktor bakom en fonds framgång. Men den absolut billigaste fonden behöver inte nödvändigtvis vara den du ska välja. På samma sätt behöver inte en dyr fond innebära att förvaltaren jobbar hårdare eller mer än någon annan förvaltare, för att i slutändan leverera en högre avkastning.

Bland de svenskregistrerade fonderna ligger den genomsnittliga årliga avgiften för indexfonder på 0,34% och 0,96% för aktivt förvaltade fonder. Om du har en fond som tar ut en högre avgift än detta tycker jag att det är hög tid att du kollar in om du också fått den avkastning som du förväntat dig, och om fonden faktiskt slagit sitt jämförelseindex över tid.

4. Diversifiering kan ske på en mängd olika vis

Diversifiering handlar om att sprida investeringar över olika tillgångsslag (som aktier, obligationer, råvaror, fastigheter), geografiska regioner och sektorer. Det minskar risken genom att du inte är alltför exponerad mot ett enda område som kan påverkas negativt av en marknads krasch eller andra negativa händelser.

Diversifiering kan också ske genom att välja olika typer av fonder (exempelvis aktiefonder, blandfonder och räntefonder), eller genom att inkludera alternativa investeringar som råvaror eller fastigheter. Men du får också en diversifiering genom att investera i olika valutor, såsom i svenska kronor i en Sverigefond eller den exponering mot dollar som du får via en USA-fond.

5. Njut av skattefritt ISK

Den stora nyheten för att investerare 2025 är inte bara att skatten på ISK faller från den rekordhöga nivån 2024, utan nu införs också en skattefri nivå. Allt kapital under 150.000 kronor per person på ett ISK blir skattefritt efter nyår, en nivå som sedan fördubblas året efter. Det innebär att investeringskontot blir än mer fördelaktigt för investerare. Det är simpelt i deklarationstider att ha ett ISK, men det är också bra för den som vill byta ut en fond till en annan, eller någon som vill styra om i sin aktieportfölj utan att vinstskatt triggas.

För de som har investeringar inom ramen för den skattefria nivån torde valet således vara lätt, om det inte finns andra aspekter som spelar in vid val av kontoform. För de som sparar till sina barn finns exempelvis flertalet fallgropar som är viktiga att hålla koll på vid valet av ISK eller Kapitalförsäkring. Men för majoriteten kommer ISK vara det självklara valet, oavsett om man hamnar över tröskeln för skattefria nivån eller inte.