Krönika

Revolutionen inom Medtech - en viktig del av vår framtid

Publicerad 13 februari 2023

Medarbetaren Ylber
Ylber Rexhepi - VD Impala Nordic, skribent. Grafisk design: Isabella Wulff

Medtech, som är en förkortning av medicinsk teknik, är en samling av produkter och teknologier som används för att hjälpa till att förbättra hälsan och vården av människor. Det inkluderar allt från verktyg som hjälper till att undersöka kroppen, till produkter som används under operationer, till appar som hjälper till att spåra hälsan.

Vi kan definitivt konstatera att Medtech har revolutionerat sättet vi diagnostiserar, behandlar och förebygger sjukdomar. Användningen av medtech har ökat markant de senaste decennierna och gjort det möjligt för läkare att få en snabbare och mer exakt diagnos, samtidigt som patienterna har fått en bättre vård- och livskvalitet.

Betydelsen av medtech för samhället och vården är svår att underskatta. Genom att använda teknik som ultraljud, magnetkameror och mikrochips, har läkare möjlighet att upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede, vilket ökar chansen för fullständig återhämtning. Den moderna teknologin inom medtech har också gjort det möjligt att utföra mindre invasiva kirurgiska ingrepp, vilket har minskat risken för komplikationer och minskat den genomsnittliga vårdtiden.

Medellivslängden har ökat rejält de senaste decennierna, och en stor del av den här ökningen kan tillskrivas utvecklingen av medtech. Genom att kunna diagnostisera och behandla sjukdomar i ett tidigt skede har läkare möjlighet att rädda människors liv och förbättra deras livskvalitet. Enligt World Health Organization (WHO) har medellivslängden ökat från runt 47 år vid födseln på 1950-talet till 72 år världen över år 2020. Denna ökning är till stor del på grund av framsteg inom hälsovården, inklusive användning av medtech-produkter och forskning, men även andra faktorer såsom ökad tillgång till rent vatten, bättre sanitet, bättre näring, och förbättrad allmän hälsa. Medtech-produkter och forskning har dock varit och är en viktig del av den totala bilden.

Marknaden för medtech är enorm, och den växer stadigt år efter år. Enligt en rapport från ResearchAndMarkets, förväntas den globala marknaden för medtech att nå över 1 biljon dollar år 2023. Företag som Johnson & Johnson, Medtronic, Roche Diagnostics och Philips Healthcare är ledande aktörer inom branschen.

Framtiden för medtech ser ljus ut, och tekniken kommer att fortsätta utvecklas för att möta de växande behoven inom vården. Teknik som artificiell intelligens och maskininlärning har redan börjat användas inom medtech-sektorn, och detta kommer att öka ytterligare i framtiden.

Möjliga investeringar inom medtech-sektorn är många. Du kan investera i bolag som är verksamma inom medtech, eller så kan man investera i fonder som fokuserar på branschen. Här kommer några förslag på aktier och fonder som man kan kika närmare på:

Fonder och bolag

Som med alla investeringar bör man först göra en grundlig research och överväga sin egen risktolerans innan man trycker på köpknappen.

Ylber Rexhepi,
VD, Skribent Impala Nordic

Vill du skriva en gästkrönika hos oss eller tipsa om någon som kan skriva?
Då är du välkommen att höra av dig till: info@impalanordic.se