Gästkrönika

Sätt din investeringsstrategi för 2023!

Publicerad 18 januari 2023

Joanna Törngren Redebrant
Joanna Törngren Redebrant, skribent. Fotograf: Christoffer Duff

Efter att ha genomlevt ett av historiens åtta värsta börsår har vi sett en positiv start på nya året och optimismen börjar sjuda. Nu skulle jag säga att tajmingen att zooma ut och sätta din investeringsstrategi för 2023 är perfekt.

Det är skönt att ha en investeringsstrategi att hålla fast i när det stormar. Att vi behöver karta och kompass för att veta var vi är, vart vi ska och hur vi ska ta oss dit. Risken att ryckas med av känslor och fatta dåliga beslut är större i volatila tider, som till exempel 2022 - ett av historiens sämsta börsår. Så, vad passar väl bättre än att starta det nya året, som haft en fin start från börsperspektiv sett, med att städa portföljen och lägga strategin för 2023?

Experternas syn på hur börsåret 2023 kommer att sluta skiljer sig markant, från tvåsiffrigt plus till tvåsiffrigt minus. Är glaset halvfullt eller halvtomt? Sanningen är att det är ingen som vet.

I den tid vi lever i vet vi dock att omvärlden är mer turbulent än vi är vana vid, ur såväl ett makroekonomiskt som ett geopolitiskt perspektiv. Av den anledningen menar jag att det är extra viktigt att sprida risken – även mellan olika tillgångsslag.

Jag kommer att fortsätta investera kvartalsvis och öka i de tillgångsslag och innehav som jag tagit in i portföljerna på lång sikt och fortsatt tror på. Några av de tillgångsslag jag är investerad i är bland annat guld, silver, bostad, skog, onoterade svenska tech-startups, noterade aktier (amerikanska och svenska börsen, allt från mindre till större marknadsplatser och innehav), ETH och BTC.

Det jag tycker ser särskilt spännande ut under 2023, förutom guld, är ett potentiellt köpläge för mindre kommersiella fastigheter. Som alltid har vi ett valutaperspektiv att ta hänsyn till, vilket påverkas i större grad i dessa turbulenta tider.

Min investeringsstrategi är sig därmed lik:

  1. Jag tar inte större risk än vad jag kan hantera och investerar aldrig pengar som jag inte har kan förlora.
  2. Jag undviker belåning (förutom till fastigheter).
  3. Jag sprider mina investeringar i olika tillgångsslag.
  4. Jag investerar på lång sikt.
  5. Jag tar hem vinster regelbundet för att kunna investera i nya innehav och växa portföljerna.

Vill du skriva en gästkrönika hos oss eller tipsa om någon som kan skriva?
Då är du välkommen att höra av dig till: info@impalanordic.se